Over ons

De Stichting Trainingslopen in het voorjaar van 2008 door ons, Jack Koninx en Ineke Kosse, opgericht. We zijn beiden enthousiaste duursporters en we zijn regelmatig aan te treffen als pacers (ook wel “hazen” of “tempomakers” genoemd) voor recreatieve lopers op de bekende Nederlandse marathons. Als hardlooptrainers zijn we aangesloten bij de Atletiekunie. Als atleten zijn we lid van atletiekvereniging Phanos in Amsterdam.

Tijdens onze activiteiten als tempomakers voor onder andere het Runner’s World Pacing Team viel het ons op dat (beginnende) marathonlopers weinig kennis hebben van effectief trainen. Veel recreatieve lopers denken ten onrechte dat de lange duurlopen in marathontempo moeten worden gelopen. Je moet toch wennen aan het marathontempo…? En dat doe je toch door te proberen dat tempo tijdens de voorbereiding 20, 25 of 30km vol te houden…?

Onze trainingslopen hebben een duidelijk ander karakter dan wedstrijd- en prestatielopen. Het specifieke trainingseffect van lange duurlopen, het sociale aspect van samen lopen, kleinschaligheid, overdracht van kennis en ervaring door tempomakers, uitwisseling van marathonverhalen tussen deelnemers onderling en respect voor ieders kunnen, dat is waar het ons om gaat. Voorop staat de training en niet het wedstrijdelement. De tijd wordt stilgezet bij de drankpost. Bij de finish staat geen klok! Onze eerste trainingslopen hebben we georganiseerd in 2006. Omdat we zeer veel positieve reacties kregen op ons initiatief hebben we besloten door te gaan met de organisatie van de trainingslopen. Met dat doel voor ogen hebben we in 2008 de Stichting Trainingslopen opgericht.

De trainingslopen die we organiseren stemmen we specifiek af op de datum waarop de marathon van Amsterdam wordt gehouden. We zijn immers Amsterdamse atleten die de marathon van Amsterdam een warm hart toedragen en die als vrijwilligers betrokken zijn bij de organisatie ervan. Inmiddels is echter gebleken dat veel deelnemers één of meerdere van de lopen opnemen in hun trainingsprogramma voor een andere najaarsmarathon. Het merendeel van onze deelnemers bereidt zich voor op de marathon van Amsterdam, maar we hebben ook deelnemers die bijvoorbeeld de marathon van Eindhoven, New York, Berlijn of Chicago op hun trainingskalender hebben staan. En elk jaar hebben we ook weer deelnemers die géén marathonambities hebben, maar die het om de sfeer en de gezelligheid gaat….!